Výraz „aszu“ (samotok) poukazuje na usušené hrozny, které se následkem pozdního sběru, přezrání a ušlechtilé plísně (botrytidy) objeví na střapinách. Aszu se vyrábí z hroznů napadených plísní „Botrytis Cinerea“. Následkem toho se bobule scvrknou a usuší. Výroba samotoku vyžaduje mimořádně hodně práce. Scvrknuté bobule se vybírají a potom sbírají v putnách, do kterých se vejde 20 – 25kg bobulí. Číslo puten mezi 3 a 6 označuje množství usušených hroznů, které se použilo při výrobě jednoho Göneského sudu vína (136 litrů). Čím vyšší je číslo puten, tím bohatší, déle trvalejší a hodnotnější bude samotok. Samotok je typicky bohatý na aroma a výjimečnou harmonii kyseliny a cukru.
Výraz „aszu“ (samotok) poukazuje na usušené hrozny, které se následkem pozdního sběru, přezrání a ušlechtilé plísně (botrytidy) objeví na střapinách. Aszu se vyrábí z hroznů napadených plísní „Botrytis Cinerea“. Následkem toho se bobule scvrknou a usuší. Výroba samotoku vyžaduje mimořádně hodně práce. Scvrknuté bobule se vybírají a potom sbírají v putnách, do kterých se vejde 20 – 25kg bobulí. Číslo puten mezi 3 a 6 označuje množství usušených hroznů, které se použilo při výrobě jednoho Göneského sudu vína (136 litrů). Čím vyšší je číslo puten, tím bohatší, déle trvalejší a hodnotnější bude samotok. Samotok je typicky bohatý na aroma a výjimečnou harmonii kyseliny a cukru.