PopisNávod k přípravě domácí šunky: Obsah sáčku stačí na naložení 10 kg syrového masa. Polovinu směsi pořádně smíchejte s 1 kg kuchyňské soli, poté tuto směs koření a soli silně vetřete do masa. Po třech dnech druhou část kořenící směsi rozmíchejte ve 2 litrech vody a zalejete maso. Pokud nálev nezaleje úplně maso, je třeba ho denně otáčet, anebo 14-20 dnů polévat, záleží na velikosti masa. Po ukončení nakládání maso omyjeme, usušíme a poté udíme.
Návod k přípravě: 7kg vepřového masa (suchého) a 3kg slaniny pomeleme na mlýnku na hrubo. Přidáme 25dkg soli, směs koření Selská klobása a dobře smícháme. Necháme jeden den odležet a druhý den plníme do tenkých vepřových střev. Musíme dát pozor, aby se při plnění do střev nedostal vzduch. Podle vlastního vkusu zvolíme velikost klobás. Necháme 24 hodin vysušit a poté udíme a sušíme.